MAJ w ogrodzie

Zielona Terapia Maj w ogrodzie - MAJ w ogrodzie

W maju wszystko zaczyna rosnąć na potęgę – chwasty również :)

Pamiętamy w połowie maja o „zimnych ogrodnikach”. Rośliny najbardziej wrażliwe na mróz należy okryć. Zapewniamy roślinom stałą wilgotność, nawozimy, ochronimy przed szkodnikami i chorobami.

Co nas czeka w tym miesiącu w:
1. ogrodzie ozdobnym
2. ogrodzie jadalnym
3. na trawniku
4. w oczku wodnym

Ogród
ozdobny

  • Regularnie pielimy chwasty.
  • Zapewniamy stałą wilgotność, zgodną z potrzebami danej rośliny.
  • Rośliny dotychczas jeszcze nienawiezione, nawozimy i równocześnie spulchniamy glebę.
  • Wykonujemy cięcie roślin, które właśnie już przekwitły (np. forsycje, wczesne tawuły, wierzba iwa, migdałowiec trójklapowy, wrzośce). Likwidujemy pędy chore i zaschnięte. Wycinamy u nasady dzikie odrosty u szczepionych odmian szlachetnych (np. róże). Podstawa to ciąć w dni bezdeszczowe, suche i słoneczne. Dopiero po „zimnych ogrodnikach” przycinamy żywopłot z ligustra i bukszpanu.
  • Spulchniamy podłoże roślin cebulowych oraz z początkiem miesiąca nawozimy powtórnie. Przekwitłe kwiaty usuwamy, a kiedy liście żółkną, zaprzestajemy podlewać (przygotowując tym cebulki do usunięcia, o czym będziemy myśleć od przyszłego miesiąca). Dokonujemy również systematycznej selekcji usuwając rośliny porażone.
  • Pilnujemy pnączy wymagających przywiązywania, gdyż pędy zwisające są narażone na uszkodzenia od wiatru.
  • W maju w standardzie mamy już walkę z: mszycami i chorobami grzybowymi (jak jest mokro), z przędziorkami (gdy jest sucho), coraz więcej pojawia się też ślimaków, które usuwamy.
  • Bukszpan może być zaatakowany przez miodówkę bukszpanową. Świadczą o tym pozwijane liście, które wycinamy.
  • Sadzimy rośliny w pojemnikach. Rośliny przycinamy i podlewamy.
  • Sadzimy bulwy mieczyków, a po „zimnych ogrodnikach” także bulwy begonii oraz karpy dalii, i kłącza paciorecznika.
  • Byliny możemy nadal przesadzać (rojniki, płomyk wiechowaty, nawłoć, dzielżan) i dzielić (dzwonki, liliowce, rudbekie, krwawnik, nawłoć, dzielżan).
  • Pikujemy rośliny wysiane w kwietniu. Po 2-3 tygodniach nawozimy i zaczynamy hartować.
  • Przerywamy wschody roślin wysianych w kwietniu do gruntu.
  • Siejemy do gruntu: rośliny jednoroczne (nasturcję, kosmos, fasolę wielkokwiatową, nadal możemy wysiać słonecznik, groszek pachnący, ostróżkę i nagietek lekarski), byliny (gęsiówkę, orlik, żagwin, smagliczkę, nachyłek, łubin i rogownicę) oraz rośliny dwuletnie (niezapominajkę, malwę, dzwonek ogrodowy, naparstnicę, goździk brodaty, mak syberyjski).
  • Po „zimnych ogrodnikach” sadzimy do gruntu zahartowane rozsady.

Ogród
użytkowy

  • W maju mamy pierwsze zbiory warzyw (np. cebule, szpinak, rzodkiewkę).
  • Usuwamy licznie rosnące chwasty. Dobrze jest ściółkować glebę, np. wysuszoną trawą z koszenia.
  • Podlewamy dla utrzymania wilgotnego podłoża. Jeśli wykonamy w/w ściółkowanie, prace mamy ułatwioną.
  • Nawozimy kompostem, gnojówką z pokrzyw, biohumusem.
  • Usuwamy daleko wyrastające odrosty korzeniowe malin.
  • Mszyce, przędziorki, choroby grzybowe, bakteryjne, … – w ogrodzie użytkowym tym bardziej stosujemy eko rozwiązania na szkodniki i choroby.
  • Wiosenne deszcze powodują rozprzestrzenianie się chorób grzybowych. Jabłonie i grusze mogą być porażone: parchem jabłoni, mączniakiem jabłoni, parchem gruszy, rdzą gruszy. Truskawki i maliny narażone są na szarą pleśń.
  • Weryfikujemy czy nie ma na roślinach kwieciaka jabłkowca, gruszowca i malinowca oraz kistnika malinowca, strzepując chrząszcze na płachtę pod rośliną.
  • Kwiaty i zawiązki owoców jabłoni mogą być zaatakowane przez owocnicę jabłkową, a śliwy przez owocnicę żółtorogą lub jasną. Walka w przypadku tego owada jest efektem obserwacji z poprzedniego sezonu – wykonuje się oprysk przed i po kwitnieniu.
  • Sadzimy drzewa i krzewy owocowe w pojemnikach. Rośliny przycinamy i podlewamy.
  • Pikujemy rośliny wysiane w kwietniu w domu i ciepłych inspektach. Po 2-3 tygodniach nawozimy i zaczynamy hartować.
  • Przerywamy wschody roślin wysianych w kwietniu do gruntu.
  • Do gruntu siejemy jeszcze późne odmiany marchewki, rzodkiewkę, buraka, sałatę kruchą, cebulę dymkę i siedmiolatkę. Najlepiej po „zimnych ogrodnikach” także fasolę, ogórka, dynię, cukinię, kabaczka, patisona, cykorię liściową i rodzynek brazylijski. Z roślin przyprawowych nadal siejemy: pietruszkę naciową, szczypiorek, miętę pieprzową, koper, ogórecznika, majeranek, cząber, kolendrę, melisę, lubczyk, szałwię, tymianek i kminek, a także już bazylię.
  • Po „zimnych ogrodnikach” sadzimy do gruntu zahartowane rozsady pomidora (które palikujemy), papryki, ogórka, selera, bakłażana, szpinaku nowozelandzkiego, karczocha, miechunki oraz roślin dyniowatych. Sadzimy w dni pochmurne, popołudniem, podlewamy i najlepiej ściółkujemy.
  • Możemy jeszcze przygotowywać rozsady roślin dyniowych (dyni, cukinii, ogórka, melona, arbuza).

Trawnik

  • Regularne koszenie i systematyczne nawożenie osłabia występowanie chwastów. Pozostałe można usuwać mechanicznie. Niestety nie zawsze jest to możliwe przy dużych trawnikach. Jeżeli już musimy użyć preparatu do zwalczania chwastów, stosujmy go na wilgotny trawnik.
  • Możemy jeszcze dosiewać braki.
  • Likwidujemy mech, aby minimalizować jego powstawanie regularnie grabimy, aerujemy i piaskujemy trawnik.

Oczko
wodne

  • Jeśli do tej pory nie wykonaliśmy tego, to wpuszczamy rybki.
  • Usuwamy glony przy pomocy siatki.
  • W specjalnych plastikowych koszach sadzimy grzybienie (lilie wodne) w wodzie stojącej, w miejscu nasłonecznionym, w dużym i płytkim zbiorniku. Starsze okazy należy podzielić, a rany zabezpieczyć środkiem grzybobójczym.

Jak pracujemy w Zielonej Terapii