Poprzednio była mowa o tym, że dynia między innymi wspomaga układ odpornościowy, dzisiaj dorzucamy do niej imbir i ze zdwojoną siłą stajemy na przekór zimowym przeziębieniom :)
Dzisiejsza propozycja to zupa dyniowo-imbirowa z bardzo ciekawej odmiany dyni – HOKKAIDO. Z kulinarnego punktu widzenia cieka głównie dlatego, że jej skórka jest jadalna, czyli do gotowanie nie trzeba jej obierać!
Jest stosunkowo małą dynią, rośnie do około 3 kg. Prócz jadalnej skórki, wyróżnia się na tle innych dyni znacznie słodszym smakiem, przypominającym jadalne kasztany. Cechą charakterystyczną jest także intensywnie pomarańczowy miąższ, co oznacza bardzo wysoki poziom beta-karotenu oraz witaminy C. Najlepsza do zup, dobra na ciasta, ale także jest doskonałym dodatkiem do gulaszu.
Zupa dyniowo-imbirowa
Składniki:
- 1 dynia hokkaido
- 6 marchewek
- 2 cebule
- 2 korzenie pietruszki
- garść natki pietruszki
- ½ selera
- 4 ziemniaki
- imbir
- słonecznik łuskany
- olej rzepakowy
- liście laurowe
- sól, pieprz
Wykonanie:
Przygotować wywar z połowy ilości marchewki, korzenia pietruszki, selera oraz liścia laurowego, przyprawić solą i pieprzem. Dodać posiekaną natkę oraz 2 łyżeczki startego na tarce imbiru (najmniejsze oczka). Po chwili dodać obrane, pokrojone ziemniaki.
Na patelni podsmażyć na oleju cebulę. Dodać resztę marchewki pokrojonej w półtalarki oraz pokrojoną w kostkę dynię – wraz ze skórką! Doprawić solą. Dusić do uzyskania wstępnej miękkości.
Zawartość patelni wrzucić do garnka z wywarem. Chwilę razem pogotować. Zblendować.
Uprażyć na patelni słonecznik.
Przepis na duży garnek ok. 4 litrowy.
Podawać zupę lekko polaną oliwą z oliwek, posypaną uprażonym słonecznikiem, ozdobioną natką pietruszki..
Przygotowujemy zupę z możliwie jak największej ilości organicznych produktów. Ta prezentowana wykonana jest z warzyw własnej „produkcji” takich jak: dynia, marchewka, pietruszka, natka i cebula oraz z własnych liści laurowych :)
Smacznego! Zapraszamy ponownie.
#dynia #przetwory #zupa