DYNIA wspaniała królowa na chłodne dni – Część 2: zupowa smako-terapia

Poprzednio była mowa o tym, że dynia między innymi wspomaga układ odpornościowy, dzisiaj dorzucamy do niej imbir i ze zdwojoną siłą stajemy na przekór zimowym przeziębieniom :)

Dzisiejsza propozycja to zupa dyniowo-imbirowa z bardzo ciekawej odmiany dyni – HOKKAIDO. Z kulinarnego punktu widzenia cieka głównie dlatego, że jej skórka jest jadalna, czyli do gotowanie nie trzeba jej obierać!

Jest stosunkowo małą dynią, rośnie do około 3 kg. Prócz jadalnej skórki, wyróżnia się na tle innych dyni znacznie słodszym smakiem, przypominającym jadalne kasztany. Cechą charakterystyczną jest także intensywnie pomarańczowy miąższ, co oznacza bardzo wysoki poziom beta-karotenu oraz witaminy C. Najlepsza do zup, dobra na ciasta, ale także jest doskonałym dodatkiem do gulaszu.

Zupa dyniowo-imbirowa

skladnikizupa - DYNIA wspaniała królowa na chłodne dni - Część 2: zupowa smako-terapia

Składniki:

  • 1 dynia hokkaido
  • 6 marchewek
  • 2 cebule
  • 2 korzenie pietruszki
  • garść natki pietruszki
  • ½ selera
  • 4 ziemniaki
  • imbir
  • słonecznik łuskany
  • olej rzepakowy
  • liście laurowe
  • sól, pieprz

Wykonanie:
Przygotować wywar z połowy ilości marchewki, korzenia pietruszki, selera oraz liścia laurowego, przyprawić solą i pieprzem. Dodać posiekaną natkę oraz 2 łyżeczki startego na tarce imbiru (najmniejsze oczka). Po chwili dodać obrane, pokrojone ziemniaki.

Na patelni podsmażyć na oleju cebulę. Dodać resztę marchewki pokrojonej w półtalarki oraz pokrojoną w kostkę dynię – wraz ze skórką! Doprawić solą. Dusić do uzyskania wstępnej miękkości.

Zawartość patelni wrzucić do garnka z wywarem. Chwilę razem pogotować. Zblendować.

Uprażyć na patelni słonecznik.

dodatkizupa - DYNIA wspaniała królowa na chłodne dni - Część 2: zupowa smako-terapia

Przepis na duży garnek ok. 4 litrowy.

Podawać zupę lekko polaną oliwą z oliwek, posypaną uprażonym słonecznikiem, ozdobioną natką pietruszki..

zupa - DYNIA wspaniała królowa na chłodne dni - Część 2: zupowa smako-terapia

Przygotowujemy zupę z możliwie jak największej ilości organicznych produktów. Ta prezentowana wykonana jest z warzyw własnej „produkcji” takich jak: dynia, marchewka, pietruszka, natka i cebula oraz z własnych liści laurowych :)

skladnikiekozupa - DYNIA wspaniała królowa na chłodne dni - Część 2: zupowa smako-terapia

Smacznego! Zapraszamy ponownie.

#‎dynia‬ ‪#‎przetwory‬ ‪#‎zupa