Na słodko, na słono czy na ostro?
Ponieważ w 100 gramach dyni znajdziecie zaledwie 28 kalorii dziś propozycja na słodko :)
Dynia króluje na naszych stołach od końca września nawet do końca stycznia. Warzywo to doskonale się przechowuje i idealnie nadaje się na przetwory.
Dynia ma ogromny wpływ zarówno na zdrowie jak i urodę. Swoje dobroczynne właściwości zawdzięcza bogactwu witamin i minerałów. Jest bogata w: beta-karoten, kwas foliowy, witaminę A (ekw. retinolu), witaminę B1 (Tiamina), witaminę B2 (Ryboflawina), witaminę B6, witaminę C, witaminę E, witaminę PP (Niacyna) oraz takie minerały jak soda, potas, magnez, wapń i żelazo. Wymienione składniki utrzymują włosy, skórę i paznokcie w dobrej kondycji, spowalniają procesy starzenia, chronią wzrok, pomagają zwalczać zaburzenia krzepliwości krwi. Beta-karoten obecny w dyni wspomaga układ odpornościowy, obniża ryzyko choroby wieńcowej.
Jeśli macie jesienne obniżenie nastroju dynia będzie doskonałym terapeutą
Już rzut oka na dynię może poprawić samopoczucie, bo jak uważają osoby stosujące koloroterapię, pomarańczowa barwa nas ożywia, stymuluje, stopniowo pobudza do działania, uwalnia zablokowane procesy oraz dodaje otuchy. Nic tylko patrzeć, dotykać, wąchać i jeść.
Nasza propozycja z pewnością poprawi Wam nastrój a nuty cynamonu i wanilii zaostrzą apetyt i pobudzą zmysły.
Dżem dyniowo-pomarańczowy
Składniki:
- 1kg wydrążonego miąższu dyni
- 3 pomarańcze
- 2 laski wanilii
- 250g cukru białego
- 250g cukru brązowego
- 1 środek żelujący z proporcją 2:1
- sok z 1/2 cytryny
- cynamon w laskach, kardamon, anyż gwiazdkowy, chili do smaku
Wykonanie:
Dynię należy obrać, wydrążyć i pokroić na małą kostkę. Pomarańcze dokładnie umyć a potem ściąć delikatnie skórkę (bez białego miąższu) – najlepiej specjalnym skrobakiem lub ceramiczną obieraczką do warzyw. Potem pokroić na drobne paseczki. Dynię i miąższ pomarańczy wymieszać z 0,4 kg cukru, dodać rozdrobnioną laskę cynamonu, kardamon i anyż oraz wlać sok z cytryny. Gotować na małym ogniu ok. 20 min. Następnie dodać pokrojoną skórkę z pomarańczy i ziarenka z lasek wanilii. Dołożyć środek żelujący wymieszany z pozostałą ilością cukru i gotować jeszcze ok. 5 min. Delikatnie dodawać chili.
Słoiki wysterylizować w mikrofalówce czy piekarniku. Nakrętki zagotować i osuszyć. Gorący dżem nałożyć do słoików, zakręcić i postawić dnem do góry. Dla bezpieczeństwa można ewentualnie zapasteryzować.
Z tej porcji składników wychodzi 6 słoiczków po około 250g.
Smacznego – niedługo znowu coś ugotujemy :)
#dynia #przetwory #dżem