Na słodko, na słono czy na ostro?
Ponieważ w 100 gramach dyni znajdziecie zaledwie 28 kalorii dziś propozycja na słodko :)


Dynia króluje na naszych stołach od końca września nawet do końca stycznia. Warzywo to doskonale się przechowuje i idealnie nadaje się na przetwory.

Dynia ma ogromny wpływ zarówno na zdrowie jak i urodę. Swoje dobroczynne właściwości zawdzięcza bogactwu witamin i minerałów. Jest bogata w: beta-karoten, kwas foliowy, witaminę A (ekw. retinolu), witaminę B1 (Tiamina), witaminę B2 (Ryboflawina), witaminę B6, witaminę C, witaminę E, witaminę PP (Niacyna) oraz takie minerały jak soda, potas, magnez, wapń i żelazo. Wymienione składniki utrzymują włosy, skórę i paznokcie w dobrej kondycji, spowalniają procesy starzenia, chronią wzrok, pomagają zwalczać zaburzenia krzepliwości krwi. Beta-karoten obecny w dyni wspomaga układ odpornościowy, obniża ryzyko choroby wieńcowej.

Jeśli macie jesienne obniżenie nastroju dynia będzie doskonałym terapeutą

Już rzut oka na dynię może po­pra­wić sa­mo­po­czu­cie, bo jak uwa­ża­ją osoby sto­su­ją­ce ko­lo­ro­te­ra­pię, po­ma­rań­czo­wa barwa nas oży­wia, sty­mu­lu­je, stop­nio­wo po­bu­dza do dzia­ła­nia, uwal­nia za­blo­ko­wa­ne pro­ce­sy oraz do­da­je otu­chy. Nic tylko pa­trzeć, dotykać, wąchać i jeść.

Nasza propozycja z pewnością poprawi Wam nastrój a nuty cynamonu i wanilii zaostrzą apetyt i pobudzą zmysły.

Dżem dyniowo-pomarańczowy

Składniki:

  • 1kg wydrążonego miąższu dyni
  • 3 pomarańcze
  • 2 laski wanilii
  • 250g cukru białego
  • 250g cukru brązowego
  • 1 środek żelujący z proporcją 2:1
  • sok z 1/2 cytryny
  • cynamon w laskach, kardamon, anyż gwiazdkowy, chili do smaku

Wykonanie:
Dynię należy obrać, wydrążyć i pokroić na małą kostkę. Pomarańcze dokładnie umyć a potem ściąć delikatnie skórkę (bez białego miąższu) – najlepiej specjalnym skrobakiem lub ceramiczną obieraczką do warzyw. Potem pokroić na drobne paseczki. Dynię i miąższ pomarańczy wymieszać z 0,4 kg cukru, dodać rozdrobnioną laskę cynamonu, kardamon i anyż oraz wlać sok z cytryny. Gotować na małym ogniu ok. 20 min. Następnie dodać pokrojoną skórkę z pomarańczy i ziarenka z lasek wanilii. Dołożyć środek żelujący wymieszany z pozostałą ilością cukru i gotować jeszcze ok. 5 min. Delikatnie dodawać chili.

Dżem dyniowy
Dżem dyniowy

Słoiki wysterylizować w mikrofalówce czy piekarniku. Nakrętki zagotować i osuszyć. Gorący dżem nałożyć do słoików, zakręcić i postawić dnem do góry. Dla bezpieczeństwa można ewentualnie zapasteryzować.

Z tej porcji składników wychodzi 6 słoiczków po około 250g.

Dżem dyniowy
Dżem dyniowy

Smacznego – niedługo znowu coś ugotujemy :)

#dynia #przetwory #dżem